ΑΠΛΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ;

Αποκλειστικότητα σε Μεσιτικό Γραφείο

Η Απλή εντολή ανάθεσης πώλησης ή ενοικίασης ακινήτου είναι υποχρεωτική μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών πωλητή ή μισθωτή με τον μεσίτη που επιλέγουμε για την προώθηση της πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου μας.

Αποκλειστική εντολή ανάθεσης πώλησης ή ενοικίασης ακινήτου είναι η επιλογή μας να αναθέσουμε σε ένα μόνο μεσιτικό γραφείο την προώθηση του ακινήτου μας.

Όπως συμπεραίνεται κάθε ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές προσφεύγοντας στις υπηρεσίες μιας εταιρίας διαμεσολάβησης, ενός μεσιτικού γραφείου.

Εξετάζοντας τις παραπάνω δύο επιλογές έχουμε να παρατηρήσουμε:

1. Στην απλή εντολή ανάθεσης επιλέγουμε περισσότερα του ενός μεσιτικά γραφεία θεωρώντας ότι έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες συντομότερης διάθεσης του ακινήτου μας. Είναι έτσι; Λειτουργεί επωφελώς μια τέτοια επιλογή για τον εντολέα ιδιοκτήτη;

Να το δούμε αναλυτικότερα. Εξαρτάται η πώληση ενός ακινήτου από την ανάθεσή του σε περισσότερους του ενός μεσίτες; Με ένα απλό έλεγχο στα μέσα προβολής των ακινήτων, π.χ. xe.gr βλέπουμε ένα ακίνητο να προβάλλεται με τα ίδια ακριβώς στοιχεία από πλείστα όσα μεσιτικά γραφεία. Ενίοτε βλέπουμε να διαφοροποιείται και η τιμή του.

“Πολλαπλές αγγελίες” αναφέρεται στην ανάρτηση. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται, κάθε μεσίτης προσπαθεί να εξασφαλίσει την χαμηλότερη δυνατή τιμή προκειμένου να εξασφαλίσει μια γρήγορη πώληση. Οι οχλήσεις στον ιδιοκτήτη για μείωση της τιμής είναι συνεχείς όσο και η ταλαιπωρία από τα αδιάκοπα πήγαινε έλα δεκάδων συνεργατών μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος αγοραστής.

Αποτέλεσμα; Κάθε ακίνητο που έχει ανατεθεί σε περισσότερους του ενός μεσίτες πωλείται αποκλειστικά σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της αρχικής αναφοράς και επιθυμίας του ιδιοκτήτη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει επειδή η πρώτη εικόνα που αποκομίζει κάθε υποψήφιος αγοραστής είναι η διακαής επιθυμία του ιδιοκτήτη να δώσει το ακίνητο, γεγονός που αποδυναμώνει την διαπραγμάτευση.

Δεύτερες σκέψεις οδηγούν στην δημιουργία ενδεχομένως αμφιβολιών περί της κατάστασης του ακινήτου ή της θέσης του που υποχρεώνουν τον πωλητή να ξεφορτωθεί γρήγορα το συγκεκριμένο ακίνητο. Και στις δύο περιπτώσεις αποδυναμώνεται η δυναμική διαδικασία πώλησης του ακινήτου.

Το ακίνητο όμως τελικά παρά τα παραπάνω δεν θα πωληθεί συντομότερα αφού έχει μεγαλύτερη προβολή; Αφού το εκπροσωπούν περισσότεροι; Η αναφορά που ακολουθεί για την αποκλειστική εντολή ανάθεσης απαντάει παρακάτω.

2. Αποκλειστική εντολή ανάθεσης πώλησης ή ενοικίασης ακινήτου σημαίνει όπως αντιλαμβανόμαστε ανάθεση σε μία εταιρία, ένα μεσιτικό γραφείο με τους συνεργάτες του.

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω κάθε ακίνητο προβάλλεται έτσι κι αλλιώς. Κάθε αγοραστής θα το ανακαλύψει στα portals επειδή κάνει την ερευνά του.

Ποια οφέλη έχουμε έναντι της πρώτης επιλογής;

α) Το ακίνητο προβάλλεται περισσότερο, καλύτερα, αποκτάει δυναμική και επιδιώκεται η πώλησή του στην αρχική προσδοκώμενη τιμή πώλησης, αποτελεί αποκλειστικό στόχο του μεσίτη που ξέρει ότι το ύψος της προσδοκώμενης αμοιβής του εξαρτάται από το ύψος της τιμής πώλησης κι ότι τελικά δεν έχει να ανταγωνίζεται με συναδέλφους και αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να εξασφαλίσει την πώληση.

Προηγείται πάντα έλεγχος του ενδιαφέροντος κάθε αγοραστή, της οικονομικής του δυνατότητας, της πιστοληπτικής του ομοίως και ακολούθως προγραμματίζεται η επίσκεψη στο ακίνητο. Το ακίνητο παρουσιάζεται ως μοναδικό στην κατηγορία του.

β) Ο αποκλειστικά εντολοδόχος μεσίτης θα ενεργοποιήσει κάθε δυνατότητα, θα αξιοποιήσει κάθε συνεργάτη, θα επωμισθεί το κόστος των πανάκριβων portals του εξωτερικού και τελικά θα επενδύσει περισσότερο στην προβολή του ακινήτου επειδή ευλόγως θα καρπωθεί τους κόπους και τα κόστη του με την πώληση του ακινήτου εκπροσωπεί αποκλειστικά.

Με την αποκλειστικότητα, ο κτηματομεσίτης είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του ιδιοκτήτη. Σχέση του διέπεται από το αμοιβαίο όφελος. Στην Ευρώπη και στην Αμερική το 90% της κτηματαγοράς λειτουργεί με εντολές αποκλειστικής ανάθεσης. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην κτηματαγορά, τίποτα δεν είναι απλό και τυχαίο σε κάθε επιτυχημένη πώληση.

Όταν λοιπόν θέλετε να πουλήσετε ή ενοικιάσετε το ακίνητό σας το ταχύτερο δυνατόν, με τη λιγότερη δυνατή απώλεια χρημάτων από τη διαπραγμάτευση της αρχικής εμπορικής του αξίας, όταν θέλετε να έχετε ενημέρωση και επωφελή συνεργασία, εχεμύθεια και ασφάλεια δεν μπορείτε να επιλέξετε τις πολλές αναθέσεις, σε αγνώστους επί της ουσίας σε εσάς επαγγελματίες, αλλά πρέπει να επιλέξετε μια εταιρία διαμεσολάβησης, να επισκεφθείτε τον μεσίτη στην έδρα του, να συζητήσετε διεξοδικά, να ερευνηθούν τυχόν πολεοδομικά προβλήματα ή ελλείψεις στα νομιμοποιητικά έγγραφα του ακινήτου, να ολοκληρωθεί ο φάκελος του ακινήτου και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πώλησή του.

Να κλείσουμε τέλος με μια αναφορά – πρόταση που εξασφαλίζει κάθε δύσπιστο ιδιοκτήτη με όσα αναφέρουμε παραπάνω.

Η αποκλειστική εντολή ανάθεσης αναφέρεται πάντα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το οποίο ορίζεται μεταξύ των συμβαλλόμενων και αναγράφεται στην σύμβαση. Μπορείτε να επιλέξετε π.χ έναν (1), τρεις (3) ή έξι (6) μήνες και να δείτε τα αποτελέσματα. Να είστε βέβαιοι ότι το ακίνητο θα έχει πωληθεί/ενοικιαστεί σε χρόνο πολύ μικρότερο της αναφοράς στην σύμβαση.

Η επιλογή σε κάθε περίπτωση είναι δική σας. Εμείς ως επαγγελματίες στην inrealestate.gr θα αποδεχτούμε κάθε εντολή σας και πριν φτάσουμε στην ανάθεση σας παρέχουμε αφιλοκερδώς επίσκεψη και εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου σας κι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση.